Replantare

Oricat de neplacuta poate parea schimbarea pamantului pentru un pasionat, ea trebuie facuta in mod regulat daca se doreste obtinerea unui bonsai sanatos. Trebuie retinut ca atata vreme cat se face in mod corect, acesta este benefica bonsai-ului si nu-i face niciun rau. In cazul bonsailor cumparati din florarii sau sere, va recomand sa schimbati pamantul in prima primavara deoarece acesta este de o calitate indoielnica.

Artar japonez

Artar japonez

De ce se schimba pamantul?

Multa lume ar zice ca aceasta operatiune are loc pentru a-l pastra mic, insa nu este adevarat. Bonsai-ul este mentinut mic prin tunderi la nivelul coroanei sau al trunchiului. Motivul pentru care se realizeaza este ca se doreste imbunatatirea vigorii si mentinerea sanatatii sale. Iata de ce: odata cu ingrosarea, radacinile isi pierd din functiile de absorbtie, acestea desfasurandu-se in principal la varfurile lor. Concomitent, pamantul din zonele cu radacini groase (cele care si-au pierdut functia de absorbtie) se va compacta si va crea o masa neoxigenata ce poate cauza aparitia bacteriilor ce produc putrezirea radacinilor. De aceea, incercam sa pastram radacinile fine cat mai aproape de trunchi, pentru a imbunatati ramificatia lor si implicit starea de vigoare a copacelului cat si pentru a scurta distanta dintre capatul radacinilor si frunze. De ce? Imaginati-va traseul de la frunza pana la radacina ca fiind un pai din care trebuie sa sugeti pentru a absorbi elementele si apa. Daca acesta este lung de 1 metru, va va fi mult mai greu decat daca este lung de 30 de cm. Dupa tunderea radacinilor, se stimuleaza ramificarea lor si astfel vor aparea noi radacini fine in locul celor taiate. Chiar daca volumul radacinilor scade odata cu tunderea, densitatea lor creste odata cu trecerea anilor ca urmare a ramificarilor repetate, de aici provenind vigoarea sporita.

Cand se schimba pamantul?

Solul trebuie schimbat cand radacinile invadeaza complet vasul, incercuindu-l, cand ies prin gaurile de evacuare, cand apa se scurge mai greu decat de obicei, cand cresterea pare sa se fi incetinit sau cand au putrezit radacinile. Pentru a verifica aceste lucruri, asezati vasul pe o parte si usor scoateti bonsaiul din el, tragand usor de trunchi. Inspectati radacinile si daca se aplica una sau mai multe din cele enuntate mai sus, trebuie sa schimbati solul.

Bonsai cu radacini sanatoase, dar ce urmeaza fi replantat

Bonsai cu radacini sanatoase, dar ce urmeaza fi replantat

Replantarea are loc in general primavara, prin februarie-martie. Pentru bonsaii de exterior, uitati-va mai intai daca mugurii s-au deschis. Acest lucru semnaleaza faptul ca cel putin jumatate din resursele copacelului s-au consumat si puteti replanta. In cazul coniferelor, mai asteptati o saptamana de la deschiderea mugurilor la foioase, sau intrebati pe forum cand puteti replanta. Pentru bonsaii de interior, replantati primavara devreme.

O alta perioada cand mai poate avea loc replantarea este toamna tarziu, insa in acest caz este mai riscant deoarece radacinile trebuie sa se cicatrizeze pana la venirea iernii si exista riscul putrezirii lor.

In cazul speciilor cu flori, situatia este mai delicata. Daca specia este nudiflora (adica mai intai apar florile si apoi frunzele), aceasta se va replanta dupa ce au iesit florile, insa inainte sa apara frunzele. Daca florile apar dupa frunze, atunci se va replanta inainte de aparitia frunzelor.

Replantarea nu se va face niciodata vara deoarece copacelul este intr-o perioada de stagnare atunci, iar in urma pierderii masei radiculare, partea superioara se va usca si poate muri.

Cat de des se schimba pamantul?

Aceasta operatiune ar trebui sa aiba loc o data la 1-2 ani pentru bonsaii de dimensiuni mici si medii, si o data la 3-5 ani pentru cei de dimensiuni mari sau in varsta. Alti factori ce influenteaza programul de replantare sunt speciile (coniferele in general se replanteaza mai rar decat celelalte specii), conditiile de crestere si varsta.

Cum se replanteaza?

Inainte de a va apuca asigurati-va ca aveti toate materialele pregatite, toate sculele cu dumneavoastra si ca amestecul este facut. Acestia sunt pasii ce trebuie urmati:

 1. Daca bonsai-ul urmeaza sa fie transplantat intr-un alt ghiveci, pregatiti vasul prin acoperirea gaurilor de drenaj cu o plasa de plastic si fixarea acesteia cu ajutorul a doua sarmulite. Treceti apoi o sarma lunga prin ambele gauri de drenaj. Aceasta va fi folosita pentru a fixa bonsai-ul in loc.

  Pregatirea vaselor de bonsai cu sarma si plasa
  Pregatirea vaselor de bonsai cu sarma si plasa
 2. Daca veti folosi acelasi vas, procedati astfel. Asezati vasul pe lateral si tragand de trunchi, scoateti bonsai-ul din acesta. Verificati mai intai daca nu sunt fire care-l tin fixat. Daca nu sunt fire si nu vrea sa iasa, treceti un cutit pe marginea interioara a vasului pentru a le desprinde.

 3. Curatati vasul vechi de pamant si procedati ca la punctul 1.

 4. Cu ajutorul unui carlig pentru radacini, trageti de acestea dinspre interior inspre exterior, incercand sa le intindeti precum spitele unei roti de bicicleta. Nu uitati sa curatati si sub bonsai, nu numai deasupra. Incercati sa eliminati cat mai mult pamant, neuitand de cel din centrul masei radiculare. Daca la suprafata solului exista muschi, incercati sa-l pastrati pentru a-l transplanta la loc.

  Curatarea radacinilor cu ajutorul unui carlig
  Curatarea radacinilor cu ajutorul unui carlig

 5. Pulverizati radacinile cu apa pentru a le pastra umede. Daca se usuca exista riscul sa moara. Inspectati-le, uitandu-va dupa insecte, radacini putrezite etc.

 6. Cu o foarfeca, decupati sectiuni in V, cu varful inspre trunchi. Pe urma, taiati in mod circular de jur imprejur, atenti fiind la a nu depasi o cota de 1/3 – 1/2 din masa initiala a radacinilor.

  Taieturi in V la nivelul radacinilor
  Taieturi in V la nivelul radacinilor

  Taietura circulara la nivelul radacinilor

  Taietura circulara la nivelul radacinilor

 7. O data la cativa ani, radacinile acestuia ar trebui spalate de orice urma de pamant. Acest pas trebuie realizat doar daca credeti ca s-a compactat solul. In cazul coniferelor, mai pastrati ¼ din pamantul original deoarece poate contine mycorhizae, o ciuperca benefica radacinilor.

  Spalarea radacinilor
  Spalarea radacinilor
 8. Umpleti ¼ din vas cu un material mai grosier, cum ar fi pietris pentru a garanta un drenaj corect.

 9. Peste acesta asezati un strat din amestecul de pamant. Apoi, pozitionati bonsai-ul peste acesta. Pozitia bonsai-ului este determinata de tipul vasului. Daca este un vas circular, acesta va fi pus in centru. Daca este un vas dreptunghiular, se va pune tot in centru, insa un pic mai la dreapta sau la stanga, in functie de directia de “curgere” a acestuia.

 10. Legati firele astfel incat sa treaca pe deasupra radacinilor si sa-l fixeze in loc.

 11. Completati cu pamant pana cand este la acelasi nivel cu marginile vasului. Pe urma, cu un betisor, impingeti pamantul inspre radacini, asigurandu-va ca nu au ramas spatii goale in sol.

 12. Este foarte important ca nivelul pamantului sa nu-l depaseasca pe cel al vasului. Daca acest lucru se intampla, udarea nu se va face corect si apa va curge pe langa vas, si nu in acesta.

 13. Daca aveti muschi, puteti sa-l plantati pe suprafata, insa aria acestuia nu trebuie sa depaseasca mai mult de 50% din cea a  pamantului.

 14. Udati abundent pamantul.

Sfaturi dupa replantare

Este perfect normal sa vedeti o incetinire, chiar o stagnare a activitatii copacelului in urmatoarele sase saptamani de la schimbarea pamantului, perioada in care acesta isi reface radacinile. Puteti sa-l hraniti cu un ingrasamant bogat in fosfor (P) la jumatate din doza recomandata o data la doua saptamani pentru a-l ajuta sa-si refaca radacinile mai repede sau sa-l udati cu un amestec de apa si hormoni de inradacinare. Este foarte important sa nu fie lasat sa se usuce si nici sa se miste trunchiul, deoarece noile radacini sunt foarte sensibile in primele saptamani. Asezati copacelul intr-un loc luminos, ferit de soare direct si de curentii de aer.

Leave a Reply